TueMay072019

Δελτίο Τύπου: 4ο ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 19 Απριλίου 2019, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το 4ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με θέμα: 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Τεχνολογία και Κοινωνία – 4th Innovation and Entrepreneurship Forum 2019: 4th Industrial Revolution: Technology and Society (IEF 2019). Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Centre for Entrepreneurship - C4Ε) με την υποστήριξη της PwC Cyprus και σε συνεργασία με τα ακόλουθα ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς: KIOS Research and Innovation Centre of Excellence, RISE | Research Centre on Interactive media, Smart systems and Emerging technologies, FOSS Research Centre for Sustainable Energy, Nireas International Water Research Center, EMPHASIS Research Centre, Oceanography Centre, European Office of Cyprus και το Enterprise Europe Network.

Η εκδήλωση άνοιξε με έκθεση ερευνητικών αποτελεσμάτων – The Innovation Track. H έκθεση περιλάμβανε 20 ερευνητικά έργα με προοπτική εμπορικής ή κοινωνικής αξιοποίησης στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Μικροηλεκτρονικής, των Ευφυών Υποδομών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Επιστημών Υγείας. Επιπρόσθετα στην έκθεση έλαβαν μέρος, με περίπτερα πληροφόρησης, το European Institute of Innovation and Technology (EIT) Digital Venture Program μέσω του Found.Ation, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και το Enterprise Europe Network.

Το πρόγραμμα των ομιλιών του Φόρουμ ξεκίνησε με καλωσόρισμα του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, καθηγητή Μάριου Δικαιάκου. Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη. Κεντρικός ομιλητής του Φόρουμ ήταν ο Δρ Harry Anthony Patrinos, στέλεχος της Διεθνούς Τραπέζης, ο οποίος έδωσε την Διακεκριμένη Διάλεξη PwC με θέμα «Το Μέλλον της Αυτοματοποίησης και οι Επιπτώσεις της στα Εκπαιδευτικά Συστήματα». Τον ομιλητή παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC κ. Ευγένιος Ευγενίου, ο οποίος και συντόνισε την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε. O Δρ Patrinos αναφέρθηκε στο μέλλον της αυτοματοποίησης και στις επιδράσεις της στην οικονομία, την εργασία και την κοινωνία. Σημείωσε πως η τεχνολογία κατέχει το κλειδί για τη διαμόρφωση της εργασίας στο προσεχές μέλλον, προσθέτοντας πως η αυτοματοποίηση θα επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα μία στις δύο θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη ριζικών προσαρμογών στα εκπαιδευτικά συστήματα, ώστε οι νέοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της μελλοντικής αγοράς εργασίας. Υπογράμμισε πως η επένδυση στην εκπαίδευση έχει διαχρονικά την υψηλότερη απόδοση συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη μορφή επένδυσης. Μετά τις κεντρικές ομιλίες του Φόρουμ, ακολούθησαν δύο παράλληλες εκδηλώσεις:

(α) Ο τελικός του φοιτητικού διαγωνισμού Student Innovators (Sinn2019), στον οποίο φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου διαγωνίστηκαν στην παρουσίαση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών σε πρώιμο στάδιο (early stage). Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά με τη στήριξη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου και συμμετοχή 24 συνολικά ομάδων φοιτητών, από τις οποίες προσκλήθηκαν για συμμετοχή στον τελικό οι δέκα καλύτερες ιδέες. Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού, το οποίο περιλάμβανε υποτροφίες για το θερινό σχολείο του European Innovation Academy, το βραβείο του Πρύτανη, το βραβείο της Ελληνικής Τράπεζας και το βραβείο της εταιρείας Digital Tree, απονεμήθηκε στην ομάδα «Anonymous Social Network for Students» των φοιτητών Πληροφορικής Ραφαήλ Αντρέου, Γιώργου Λογγίνου και Χρυσοβαλάντη Χριστοδούλου. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ομάδα ‘Shelvino’ της Κάτιας Κυριακούδη από Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Ειρήνης Άππιου και του Λοίζου Προδρόμου από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, της Στυλιάνας Παγδατή από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής και του Γιάννη Μαύρου από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το δεύτερο βραβείο περιλαμβάνει μία υποτροφία για το European Innovation Academy και βραβείο του επιταχυντή ιδεών IDEA της Τράπεζας Κύπρου για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό ταξίδι στο Ισραήλ. Το τρίτο βραβείο κέρδισε η ομάδα «Health Gum» του Ανδρέα Γεωργίου από το Τμήμα Πληροφορικής και των Ελίνα Παντελή, Αντρέα Καπετάνιο, Παντελή Χατζηχάμπη και Μαρίας Καζαμία από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το τρίτο βραβείο είναι μια υποτροφία για το European Innovation Academy.

(β) Το Business Pitch Session, στο οποίο πέντε επιχειρήσεις παρουσίασαν προβλήματα/ερωτήματα για τα οποία ζητούν τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, καινοτόμες λύσεις και συνεργασίες από την ερευνητική κοινότητα. Η δράση αυτή έγινε πειραματικά για πρώτη φορά και έχει ως στόχο την δημιουργία και ανάπτυξη συνεργασιών, την αποτελεσματικότερη διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο και τη μελέτη πραγματικών προβλημάτων από ερευνητές, ερευνητικές ομάδες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Έλενα Τάνου μέλος του Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας του ΠΚ και αντιπρόεδρος του Ομίλου Top Kinisis Travel. Στην εκδήλωση παρουσίασαν από την Blue Island Plc το θέμα «Βελτίωση Περιβαλλοντικών Δεικτών», η κ. Μαριάννα Παπαδοπούλου, Βοηθός στον Διευθυντή και ο κ. Ηλίας Νικολάου, Υπεύθυνος Ποιότητας, Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων. Εκ μέρους της Infocredit Group Ltd, ο Γενικός Διευθυντής Θεόδωρος Κρίγκου παρουσίασε το θέμα «Δημιουργία μοντέλου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας των κυπριακών επιχειρήσεων». Ο κ. Αντώνης Κουντούρης, Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Nicolaides & Kountouris Metal Company Ltd, ανέπτυξε το θέμα «Η ανάγκη Παρακολούθησης και Ελέγχου Παραγωγής στην βαριά βιομηχανία». Συμμετείχε επίσης η OCL Oceanic Catering Ltd με τον κ. Μαρίνο Μαρκίδη, Systems Manager με το ενδιαφέρον θέμα για τα «Σύστηματα διαχείρισης αποθεμάτων και αναφορών στην μέση του ωκεανού». Εκ μέρους της Thanos Hotels & Resorts ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης Παναγιώτης Κυπριανού ανέλυσε το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα «Τεχνολογία και διαδικτυακή παρουσία, οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον». Στο Business Pitch Session συμμετείχαν ερευνητές, ακαδημαϊκοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, στελέχη επιχειρήσεων και άλλων φορέων.

Το Φόρουμ έκλεισε με την απονομή του «Βραβείου Επιχειρηματία» του Πανεπιστημίου Κύπρου (The UCY Entrepreneur Award), από τον πρόεδρο του Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου, καθηγητή Γιώργο Χρυσάνθου. Το βραβείο απονεμήθηκε στους Γιώργο Λάρκου, Γιώργο Ματθαίου, και Γιώργο Νικολαΐδη, ιδρυτές της εταιρείας Impact Tech Ltd, και στον Δημήτρη Ηλιάδη, ιδρυτή της εταιρείας Phoebe Research and Innovation Ltd. Η θέσπιση του βραβείου αποσκοπεί στην ανάδειξη μελών της κοινότητας και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου που έχουν διακριθεί με το έργο και τα επιτεύγματά τους στο χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Δόθηκαν επίσης βραβεία για την καλύτερη συμμετοχή στο πλαίσιο της έκθεσης ερευνητικών αποτελεσμάτων - The Innovation Track. Πρώτο βραβείο δόθηκε στο έργο «Real-time monitoring of reservoirs during EOR operations», το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Φυσικής, του EMPHASIS Research Centre, του Cavendish Laboratory, Πανεπιστημίου Cambridge και του Cambridge Biomagnetics Ltd. Μέλη της ομάδας είναι οι επίκουρος καθηγητής Θεοδόσης Τρυπηνιώτης, Αγγελική Αγόρου, Κωνσταντίνος Νικολαΐδης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Θάνος Μιτρέλλας από το Πανεπιστήμιο Cambridge. Πρώτο βραβείο δόθηκε επίσης λόγω ισοβαθμίας στο έργο «A Lightweight Intrusion Detection System for Wireless Sensor Networks and the Internet of Things» του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου του επίκουρου καθηγητή Βάσου Βασιλείου και της Δρ. Χριστιάνας Ιωάννου. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στο έργο ‘CUREX: seCUre and pRivate hEalth data eXchange’ της ομάδας του Δρ. Χρίστου Λάουδια, Δρ. Νίκου Νικολάου και του καθηγητή Χρίστου Παναγιώτου από το Κέντρο Aριστείας για Έρευνα και Καινοτομία - «ΚΟΙΟΣ». Το Βραβείο Κοινού δόθηκε στο έργο «StreamSight: A Query-Driven Framework for Streaming Analytics in Edge Computing» από το Τμήμα Πληροφορικής με την ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών Ζαχαρία Γεωργίου, Μωυσή Συμεωνίδη, του ερευνητικού συνεργάτη Δρ. Δημήτρη Τριχινά και των καθηγητών Μάριου Δικαιάκου και Γιώργου Πάλλη. Τα βραβευθέντα αποτελέσματα θα παρουσιασθούν στη σειρά βίντεο «Shaping the Future» παραγωγής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν μεταξύ άλλων διακεκριμένοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων σε θέματα καινοτομίας από την Ευρώπη και την Κύπρο, στελέχη από οργανισμούς, επιχειρήσεις στο χώρο της καινοτομίας, από φορείς άσκησης πολιτικής, εκπρόσωποι υπουργείων και της Εθνικής Φρουράς, στελέχη τραπεζών φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί.

Ο θεσμός του Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται με σκοπό την επιμόρφωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των νέων ερευνητών, των φοιτητών και της Κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα, για τις ιδέες, τις πρακτικές, τις προοπτικές, αλλά και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν για την ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Διοργανώνεται και φιλοξενείται κάθε χρόνο από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.c4e.org.cy/ief2019/ και www.c4e.org.cy, στο τηλ +357-22895110, ή στην ηλ. διεύθυνση c4e@ucy.ac.cy

 

Go to top