MonJun032019

ΚΕΠ 103 Θερινό Εξάμηνο 2019 (Ειδικά Θέματα Επιχειρηματικότητας Ι)

Τίτλος Μαθήματος: Ολιστικός Σχεδιασμός Προϊόντων: Από τον πραγματικό κόσμο στο ψηφιακό και αντίστροφα.

Περιγραφή Μαθήματος

Από τη σύλληψη μιας ιδέας έως το σχεδιασμό ενός αντικειμένου, με σκοπό την παραγωγή ενός τελικού και ολοκληρωμένου προϊόντος, είναι απαραίτητη η διεκπεραίωση συγκεκριμένων βημάτων. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή των συμμετεχόντων σε όλη τη σχεδιαστική διαδικασία ενός νέου και καινοτόμου προϊόντος. Συγκεκριμένα, θα γίνει αναφορά σε μεθοδολογίες και δημιουργικές ασκήσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και καταγραφή των ιδεών (design thinking), όπου αυτές με την σειρά τους θα οπτικοποιούνται υπό την μορφή σκίτσων σε ψηφιακή μορφή (digital sketching). Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα εκτεθούν στη διαδικασία της πρωτοτυποποίησης με σκοπό την παραγωγή πρωτότυπων προϊόντων (ψηφιακά και φυσικά μοντέλα), ώστε να τα δοκιμάσουν και να τα ελέγξουν ως προς την λειτουργικότητα και την εργονομία τους. Ταυτόχρονα, η έκθεση των συμμετεχόντων μέσω ασκήσεων στον ψηφιακό σχεδιασμό προϊόντων (CAD Modelling) θα ολοκληρώσει τον ρόλο τους μέσα στον σχεδιαστικό κύκλο ανάπτυξης αντικειμένων. Τέλος, μέσω της χρήσης συγκεκριμένων σύγχρονων τεχνολογιών όπως 3D printing και 3D scanning, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να ολοκληρώνουν σχεδιαστικά projects, όπου θα περιλαμβάνουν το σύνολο των βημάτων που θα έχουν διδαχθεί στο σεμινάριο.

Στόχοι Μαθήματος

  • Οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή και να αναγνωρίζουν όλα τα επιμέρους βήματα που συνθέτουν τη σχεδιαστική διαδικασία ενός προϊόντος, που φέρει χαρακτηριστικά πρωτοτυπίας και καινοτομίας.
  • Οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να ολοκληρώνουν σχεδιαστικά έργα παρουσιάζοντας όλη τη διαδικασία δημιουργίας και ανάπτυξης προϊόντων.
  • Οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να δημιουργούν και να διαχειρίζονται σχεδιαστικές ιδέες, μέσω κατάλληλων ασκήσεων που αποσκοπούν στη υλοποίηση ρεαλιστικών και ψηφιακών πρωτότυπων προϊόντων και υπηρεσιών.  
  • Τα αποτελέσματα των ασκήσεων να αξιολογούνται με συγκεκριμένα σχεδιαστικά κριτήρια και να γίνεται αναφορά σε πραγματικά μοντέλα παραγωγής με σκοπό τον αντίκτυπο του νέου προϊόντος / υπηρεσίας στην αγορά.
Go to top