MonAug172020

Retrospect: Startups μέσα από τον Διαγωνισμό CyEC

Ο Κυπριακός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας (CyEC) επανέρχεται  το καλοκαίρι του 2020, προσκαλώντας νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες να καταθέσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Ο διαγωνισμός έχει στόχο να μεταμορφώσει νέες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες σε υγιείς επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μια ισχυρή κουλτούρα δικτύωσης και επιχειρηματικής καινοτομίας. 

Διοργανώνεται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την πολύτιμη συμβολή διακεκριμένων οργανισμών και προσωπικοτήτων από το Κυπριακό και παγκόσμιο επιχειρηματικό και ερευνητικό οικοσύστημα.

Τι είναι το CyEC;

Τo CyEC είναι Διαγωνισμός Επιχειρηματικού Σχεδίου, ο οποίος ήταν ενεργός την περίοδο 2003-2016, προσελκύοντας ιδέες από 100+ ομάδες και οδηγώντας στη σύσταση πέραν των 13 νεοσύστατων εταιρειών, μερικές εκ των οποίων προσέλκυσαν σημαντικές επενδύσεις και έσοδα. 

Με την επαναφορά του διαγωνισμού CyEC στο κυπριακό επιχειρηματικό οικοσύστημα το 2020 κάνουμε μια ανασκόπηση στις ομάδες που διακρίθηκαν και κέρδισαν σε προηγούμενες χρονιές για να δούμε την εξέλιξη τους. Ήρθαμε σε επαφή με 5 ομάδες και συλλέξαμε μερικές πληροφορίες για το που βρίσκονται σήμερα και πως επωφελήθηκαν με τα βραβεία του CyEC. 

2016 - 11 Pets - https://www.11pets.com/en

Η 11 Pets χρησιμοποίησε το χρηματικό της έπαθλο για την ενίσχυση της εκστρατείας μάρκετιγκ της εταιρείας και σήμερα παρέχει λογισμικό σε οικογένειες, επαγγελματίες και φιλοζωικές οργανώσεις για την φροντίδα των κατοικίδιων. Ο στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας φροντίδας μέσα από τη συνεργασία της οικογένειας και των επαγγελματιών. Σήμερα η εφαρμογή 11pets: Pet Care χρησιμοποιείται από 60 χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο, η εφαρμογή 11pets: Groomer χρησιμοποιείται από 200 κομμωτές σκύλων και η πλατφόρμα 11pets: Adopt χρησιμοποιείται από 20 καταφύγια ζώων στην Ισπανία. 

2016 - Capsule Skateboards - http://www.capsuleskateboards.com    

Η ομάδα της Capsule Skateboards χρησιμοποίησε το χρηματικό της έπαθλο προσθέτοντας στην χρηματική ροή της εταιρείας και σήμερα συνεργάζεται με το Κυπριακό εκκολαπτήριο εταιρειών Gravity Ventures. Εξασφάλισαν επίσης χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (Seed Fund), εργοδοτούν  προσωπικό πλήρους απασχόλησης, έχουν αναπτύξει το δικό τους εργοστάσιο παραγωγής αθλητικού εξοπλισμού, έχουν αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες 50 νέες εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού παγκόσμια (ISPO Brand New Awards 2019) και θα είναι έτοιμοι για διανομή και πωλήσεις στη παγκόσμια αγορά περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020.

2015 - Socialytics.io - https://www.opiumworks.com/

Η Socialytics.io με το βραβείο που κέρδισε στο Κυπριακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας (CyEC) επένδυσε στο μάρκετινγκ και την ανάπτυξη του προϊόντος τους. To εργαλείο Socialytics.io συνέχισε τη πορεία του για ακόμα ένα χρόνο μετά τον διαγωνισμό. Κατάφερέ να έχει 50 πελάτες από Κύπρο και εξωτερικό, κυρίως διαφημιστικές εταιρείες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο διαφήμιζαν στο Facebook. Καθώς οι αλλαγές στη πλατφόρμα του Facebook σε προγραμματιστικό επίπεδο ήταν αρκετά μεγάλες και άλλη κύρια επιχείρηση-StartUp της ομάδας η Opium Works Digital αναπτύχθηκε αρκετά,  αποφάσισαν να σταματήσουν τη λειτουργία του Socialytics. Σήμερα τα περισσότερα άτομα της ομάδας συνεχίζουν στην Opium Works Digital. 

2016 - BANDSTER - http://www.bandster.me

Η BANDSTER συνεχίζει να μεγαλώνει τον κύκλο συνεργατών της, έχοντας δημιουργήσει τη μεγαλύτερη λίστα χώρων εκδηλώσεων, υπηρεσιών και ψυχαγωγίας στην Κύπρο. Συνεργάζεται με περισσοτέρους από́ 1300 συνεργάτες του χώρου στην Κύπρο και έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί́ παρόμοιες συνεργασίες με Ελλάδα, Αγγλία, Λίβανο και Ρωσία. 

Η BANDSTER εξυπηρετεί εγχωρίους πελάτες στη δημιουργία εταιρικών και προσωπικών εκδηλώσεων. Προσφέρει υπηρεσίες τόσο προς εταιρικές εκδηλώσεις για μεγάλες εταιρείες της Κύπρου όσο και προς ιδιωτικές εκδηλώσεις με πελάτες από περισσότερες από 20 χώρες. Συνεχίζει επίσης να προσφέρει την εφαρμογή προγραμματισμού καλλιτεχνικών σχημάτων ανά το παγκόσμιο.

2015 - DermaTrack 

To DermaTrack χρησιμοποίησε ένα μέρος από το έπαθλο για τις υποδομές της εφαρμογής. Μετά την νίκη τους στο CyEC, διακρίθηκαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft όπου βρεθήκαν στον τελικό για παρουσίαση του DermaTrack. Σήμερα το DermaTrack βρίσκεται στην διαδικασία της επανασχεδιάσης και έρευνας καθώς τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία στα κινητά τηλέφωνα και πιο συγκεκριμένα η κάμερα στα κινητά έχουν σημειώσει αλματώδη εξέλιξη. Αυτό το γεγονός έρχεται να δώσει νέες δυνατότητες για την εφαρμογή. 

Η οργανωτική ομάδα

Ανάμεσα στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που ξεκίνησαν και συνέχισαν τον Διαγωνισμό την περίοδο 2003-2016 ήταν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παρασκευάς Ευριπίδου (Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο Γιώργος Ζαχαρία (συνιδρυτής της KAYAK στις ΗΠΑ) (Co-Chairs), Λήδα Μαρδαπίττα (The Cyprus Development Bank Group), Σπύρος Ζαβρός (Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας), Ανδρεάς Χριστοφίδης (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Νίνα Γοροβαϊα-Ζένιος (Πανεπιστήμιο Frederick), και ο καθηγητής Πανίκκος Πουτζιουρής (Πανεπιστήμιο UCLan).

Περισσότερες πληροφορίες πως να λάβετε και εσείς μέρος στον διαγωνισμό CyEC2020 μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://cyec.org.cy/

Ο διαγωνισμός CyEC2020 τελεί υπό την αιγίδα του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλαου Μαστρογιαννόπουλου.

Υποστηρικτές και χορηγοί είναι η Navigator Consulting, η Kayak.com, η PwC Cyprus, το Idea Innovation Centre, το RISE - Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

CyEC2015
Τελετή Βράβευσης CyEC2015
CyEC2016
Τελετή Βράβευσης CyEC2016
Go to top