FriMar032023

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 6ης Εθνικής Έκθεσης Αναφοράς για την Επιχειρηματικότητά στην Κύπρο 2021/2022

Your browser does not support the video tag. Για έκτη συνεχή χρονιά η Κύπρος συμμετέχει στην Εθνική Έκθεση αναφοράς για την επιχειρηματικότητα (Global Entrepreneurship Monitor - GEM). Το GEM αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για την επιχειρηματικότητα, που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 23 χρόνια, καταγράφοντας τους δείκτες…

Για έκτη συνεχή χρονιά η Κύπρος συμμετέχει στην Εθνική Έκθεση αναφοράς για την επιχειρηματικότητα (Global Entrepreneurship Monitor - GEM).

Το GEM αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για την επιχειρηματικότητα, που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 23 χρόνια, καταγράφοντας τους δείκτες επιχειρηματικότητας για πάνω από 70 οικονομίες και 200 χιλιάδες συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Η συμμετοχή της χώρας μας στο GEM είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συγκρίσιμα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, τοποθετώντας την  στον παγκόσμιο χάρτη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των 120 ατόμων, επιχειρηματίες, στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι οργανισμών, ακαδημαϊκοί, μέλη της φοιτητικής κοινότητας και άλλοι.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, και ακολούθησε χαιρετισμός από  τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Αναπληρωτή Καθηγητή Πάνο Μαρκόπουλο, καθώς και από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κύριο Φίλιππο Χατζηχαρία. Η Δρ Αριάνα Πολυβίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Με βάση τις απαντήσεις περισσότερων από 2,000 ερωτηθέντων, φαίνεται πως οι απόψεις των Κυπρίων σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν βελτιωθεί. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται αυξημένο το ποσοστό του πληθυσμού που πιστεύει ότι έχει τις ικανότητες που απαιτούνται για επιχειρηματική δραστηριότητα (64%) και ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή που ζει (50%). Επιπρόσθετα οι Κύπριοι εμφανίζονται όλο και πιο εξοικειωμένοι με την επιχειρηματική δραστηριότητα: το 72% όσων ρωτήθηκαν δήλωσε ότι γνωρίζει κάποιον επιχειρηματία. Το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου είναι ικανό να αναλάβει επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει αποκτήσει οικειότητα με τη ιδέα της επιχειρηματικότητας μέσω του δικτύου του. Παρόλα αυτά το 50% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει «φόβο αποτυχίας» που εν μέρη οφείλεται στην ελλιπή καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και της κουλτούρας ανάληψης ρίσκου.

Ο δείκτης επιχειρηματικότητας προχωρημένου σταδίου έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την πρώτη χρονιά της πανδημίας, ενώ για τις επιχειρήσεις αρχικού σταδίου (< 42 μηνών) ο δείκτης έχει σταθεροποιεί έπειτα από την πτώση λόγω της πανδημίας. Στον αντίποδα, η κλιματική αλλαγή, η αυξανόμενη κοινωνική και οικονομική ανισότητα, οι νέες τεχνολογίες, οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας και οι γεωπολιτικές αλλαγές προσθέτουν συνεχώς νέες προκλήσεις για τις Κυπριακές επιχειρήσεις. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη ώστε το Κυπριακό επιχειρηματικό οικοσύστημα να αποκτήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητά, καθώς και ευελιξία και ταχύτητα στην υλοποίηση των κατάλληλων αλλαγών, που μπορούν να εγγυηθούν προσαρμοστικότητα στις σημερινές αλλά και σε μελλοντικές προκλήσεις.

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ενισχύοντας το επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας» με συντονιστή τον κ. Μαρκόπουλο. Το πάνελ αποτελούσαν η Δρ. Μαριάννα Προκόπη Δημητριάδη (Co-founder of Theramir Ltd, Promed Bioscience Ltd, RSL Revolutionary Labs Ltd), η Δρ. Χριστιάνα Παπούτσα (Ερευνήτρια Α – Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ), ο κύριος Χρίστος Φωτιάδης (διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, ΥΕΕΒ), ο κύριος Μιχάλης Σταυρίδης, Συνέταιρος Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών, PwC Kύπρου, και ο κύριος Φρίξος Λάρκου (Founder of Crowdbase).

Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκαν ποικίλα θέματα όπως οι προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο,  η οικονομική υποστήριξη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αλλά και η επιχειρηματική εκπαίδευση.

Η έρευνα που χορηγείται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού  και την PwC Κύπρου, διατίθενται σε μαγνητοσκοπημένη μορφή στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

 

Μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα της αναφοράς εδώ

 

* Photography, audio, and video recording may occur at a UCY public event. By taking part, you grant UCY full rights to use the audiovisual material for publicity purposes. If you do not wish to be a part of the audiovisual coverage, you are kindly requested to inform the event organizer. More info for the EU General Data Protection Regulation (‘GDPR’) here.

 

  • Κέντρο Επιχειρηματικότητας(ΚΕΠ), Πανεπιστημίου Κύπρου

Coming Soon

Go to top